MENU...
Facebook

Zapiekanka ziemniaczana z szpinakiem i bakłażanem

Zapiekanka ziemniaczana z szpinakiem i bakłażanem
Są takie dania... hmm... ambiwalentne. Właściwie powinno się robić mało, bo robienie za dużo grozi skrajnym obżarstwem. Z drugiej strony zrobienie za mało kończy się frustracjami. To właśnie jedno z nich. Kombinacja wszystkiego co dobre - ziemniaki, szpinak, bakłażan, ser - po prostu pewniak. 

Lista zakupów na cztery porcje, lub dwie - w rozumieniu katolickim - grzeszne:

  • jakieś 0,7 kilograma ziemniaków 
  • 1 sporawy bakłażan
  • 400 g świeżego szpinaku - mrożone sieczki szpinakowe smakowo będą ok, ale wizualnie... trochę jak dać trzylatkowi zieloną kredkę i powiedzieć żeby narysował sztorm
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 150 gramów sera - tu mozzarella z niewielkim dodatkiem grana padano
  • 2 jajka
  • duża szczypta gałki muszkatołowej - najlepiej świeżo startej
  • sól, pieprz

Zacząć należy od bakłażana. Żeby upiekł się jak należy, nie wyschnął i nie zgorzkniał należy napoić go oliwą. Ciach na plasterki - mniej więcej pół cm, przy pomocy pędzelka malnąć go oliwą, ciutka soli i odstawić na pół godziny. 

Teraz ziemniaki - analogicznie na półcentymetrowe plasterki. Dobrze wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować jakieś pięć minut, odsączyć. 

Równolegle można zająć się szpinakiem. Na patelnię kapka oliwy, niezbyt ostre grzanie, na to posiekany czosnek i po minucie szpinak. Kiedy tylko liście zwiotczeją i z wielkiej ich kupy zrobi się... no tak trochę mało... duża szczypta soli i śmietana. Wymieszać i z gazu. Wówczas pieprz, gałka, jajka wbić, dobrze zamieszać - gotowe. 

Piekarnik na 180 stopni - grzałka góra/dół. Czas na tetris. Na dno naczynia żaroodpornego kapeczka oliwy, jakieś 2/3 ziemniaków ułożonych warstwowo i okazjonalnie posolonych. To zalane szpinakiem ze śmietaną i jajkami. Teraz reszta ziemniaków i na samą górę warstwa bakłażanowa. 

Tak do piekarnika. Po pół godzinie wyjąć, zasypać serem i niech się kolejne pół godziny piecze. A jak już się upiecze... oj... 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)