Zapiekanka ziemniaczana z szpinakiem i bakłażanem
Lista zakupów na cztery porcje, lub dwie - w rozumieniu katolickim - grzeszne:
- jakieś 0,7 kilograma ziemniaków
- 1 sporawy bakłażan
- 400 g świeżego szpinaku - mrożone sieczki szpinakowe smakowo będą ok, ale wizualnie... trochę jak dać trzylatkowi zieloną kredkę i powiedzieć żeby narysował sztorm
- 200 ml śmietanki 30%
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 150 gramów sera - tu mozzarella z niewielkim dodatkiem grana padano
- 2 jajka
- duża szczypta gałki muszkatołowej - najlepiej świeżo startej
- sól, pieprz
Zacząć należy od bakłażana. Żeby upiekł się jak należy, nie wyschnął i nie zgorzkniał należy napoić go oliwą. Ciach na plasterki - mniej więcej pół cm, przy pomocy pędzelka malnąć go oliwą, ciutka soli i odstawić na pół godziny.
Teraz ziemniaki - analogicznie na półcentymetrowe plasterki. Dobrze wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować jakieś pięć minut, odsączyć.
Równolegle można zająć się szpinakiem. Na patelnię kapka oliwy, niezbyt ostre grzanie, na to posiekany czosnek i po minucie szpinak. Kiedy tylko liście zwiotczeją i z wielkiej ich kupy zrobi się... no tak trochę mało... duża szczypta soli i śmietana. Wymieszać i z gazu. Wówczas pieprz, gałka, jajka wbić, dobrze zamieszać - gotowe.
Piekarnik na 180 stopni - grzałka góra/dół. Czas na tetris. Na dno naczynia żaroodpornego kapeczka oliwy, jakieś 2/3 ziemniaków ułożonych warstwowo i okazjonalnie posolonych. To zalane szpinakiem ze śmietaną i jajkami. Teraz reszta ziemniaków i na samą górę warstwa bakłażanowa.
Tak do piekarnika. Po pół godzinie wyjąć, zasypać serem i niech się kolejne pół godziny piecze. A jak już się upiecze... oj...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik